sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Miniarviot osa 1: Muumikirjat

Kesän aikana on tullut luettua muutama Muumikirja, ja ovathan ne oivaa kesälukemista. Lisäksi tänä vuonna vietetään Tove Janssonin 100-vuotissyntymäpäiviä, joten ihan senkin kunniaksi täytyy hänen tuotantoaan lukea. Muumit ovat olleet minulle lapsesta asti tosi tärkeitä. Tutustuin niihin monen muun lapsen tavoin tv'n piirretyn myötä ja vähitellen aloin myös lukea kirjoja.

Muumit ja suuri tuhotulva

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 1991
Sivuja: 54
Alkuteos: Småtrollen och den stora översvämningen (1945)
Suomentanut: Jaakko Anhava

Tämä pieni Muumikirja kertoo siitä, kun Muumipeikko äiteineen lähtee etsimään ensin lämmintä talonrakennuspaikkaa ja myöhemmin myös kadonnutta isäänsä. Matkalla koetaan monenlaista: muun muassa vieraillaan vanhan herran luona, jossa pikkukivet ovat marsipaania ja vesi vihreää limonadia. Myöhemmin joudutaan jopa tulvan armoille. Lisäksi matkan aikana törmätään ensimmäistä kertaa muun muassa Nipsuun ja hattivatteihin.

Esipuheesta päätellen Jansson on tarkoittanut tämän lähinnä satukirjaksi lapsille. Kirjassa onkin paljon sellaisia piirteitä, joista ainakin minä olisin lapsena pitänyt, esimerkiksi juuri tuo vierailu vanhan herran kotona, jossa kaikki oli tehty herkuista (itse asiassa haaveilin usein tuollaisesta tilanteesta, haha). Myös opetuksia kirjaan mahtuu, kun todetaan muun muassa ettei karkkien ja muiden herkkujen ylensyönnistä seuraa muuta kuin hammassärkyä ja pahoinvointia.

Mielestäni myöhemmät Muumikirjat soveltuvat esimerkiksi lisääntyneen filosofoinnin puolesta paremmin aikuisille kuin tämä, vaikka totta kai tämänkin voivat myös aikuiset lukea! Ehkä minussa on sitten vielä paljon lapsenmieltä jäljellä, kun tykkäsin tästä niin paljon. Toven kirjoitustyylillä ja mielikuvituksella ei vaan voi mennä vikaan! Tämä oli erilainen kuin myöhemmät Muumikirjat, mikä on ehkä välistä piristävääkin. Mielestäni yksi hyvän kirjan tunnusmerkki on, että se antaa inspiraatiota - joko kirjoittaa, maalata, piirtää tai mitä vain. Tätä kirjaa lukiessa - etenkin maisemakuvauksista - tuli valtava mielihalu maalata!

http://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpg 


Taikurin hattu

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: tämä painos 2010, ensimmäinen suomennos 1958
Sivuja: 140
Alkuteos: Trollkarlens hatt (1948)
Suomentanut: Laila Järvinen, tarkistanut Päivi Kivelä

Taikurin hatun ensimmäisillä sivuilla mietin, miksi kirja vaikuttaa niin tutulta. Sivun 18 huudahdus "Kukkelikuu!" Muumipeikon suusta paljasti, että ruotsiksihan minä tämän pari vuotta sitten lukiossa luin ja tuolle huudahdukselle naureskelin! Eipä mitään, jotkut kohdat ovat varmasti menneet ohi ymmärryksen ruotsiksi lukiessa enkä muutenkaan muistanut tarinasta juuri mitään, joten jatkoin lukemista.

Muumiperheen lapset löytävät vuorelta salaperäisen Taikurin hatun. Tämä hattu aiheuttaakin monta hauskaa ja vähän pelottavaakin tilannetta. Muistan elävästi, kuinka pelkäsin pienenä animaatiosarjan jakson kummituseläimeksi muuttunutta Muumipeikkoa. Kirjassa kohta on vähintäänkin yhtä ahdistava, mutta onneksi lempeä Muumimamma ymmärtää tilanteen laidan.

Kirjaan mahtuu paljon tapahtumia, mutta mielestäni ne ovat toisistaan jonkin verran irrallisia. Vaikka kaikki liittyvät Taikurin hattuun, ei kirjassa sinänsä ole niin selkeää juonta, kuin olen muissa Muumikirjoissa huomannut olevan. Kiinnostavaa oli saada tietää Tiuhdista ja Viuhdista enemmän, hekin kun ovat jääneet minulle hieman etäisiksi hahmoiksi. Vaikka tämä ei suosikkimuumikseni ylläkään, viihdyin silti Toven mukavan ja kauniin kirjoitustyylin parissa.

http://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpg


Muumipapan urotyöt

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2010, ensimmäinen suomennos 1968
Sivuja: 158
Alkuteos: Muminpappans bravader (1950), Muminpappans memoarer (1968)
Suomentanut: Laila Järvinen, tarkistanut Päivi Kivelä

Taikurin hatun kohdalla tajusin, että luen näitä kirjoja ilmestymisjärjestyksessä (tosin Muumipeikko ja pyrstötähti puuttuu välistä, mutta olen lukenut sen aiemmin). Onkin ihan kiva nähdä, ovatko kirjat ja tyyli muuttuneet aikojen kuluessa.

Muumipapan urotyöt valikoitui lukumaraton-kirjaksi siksi, että minua on jo pitkään kiinnostanut lukea Muumeista juuri se. En tiennyt Muumipapan lapsuudesta ja nuoruudesta mitään, vaikka kai siitäkin on animaatiosarjaan jakso(ja?) tehty? Lisäksi uumoilin, että kirjassa vauhtia ja tapahtumia riittää.

Uumoiluni osoittautuivat oikeiksi, sillä Muumipapan nuoruus on ollut melkoisen vilkas ja hurjakin (ellei se pappa nyt ihan kaikkea päästään liioitellut, niin kuin vähän uhkasi). Tavattuaan hammasrattaisiin ja keksintöihin hurahtaneen Fredriksonin Muumipappa saa kokea jos jonkinlaista seikkailua. Myöhemmin joukkoon liittyvät myös alati nappikokoelmaansa kartuttava Hosuli sekä rauhallinen, laiskottelusta pitävä Juksu. Lisäksi Pikku Myy sisaruksineen astuu kuvioihin ja sukulaisuussuhteita selviää. Matkallaan joukkio pelkää tapaavansa suututtamansa drontti Edvardin tai ehkä vielä pahempaa, hemulin. Kirja etenee toimivasti siten, että välillä lukija saa lukea Muumipapan kirjoittamia muistelmia ja välillä kuvataan nykyhetken Muumitalon elämää, kun pappa lukee nuoruudestaan innokkaille lapsille.

Taikurin hattuun verrattuna tässä oli vahvempi juoni. Tämä on ehkä paras lukemani Muumikirja tähän mennessä, ja ehkä myös eniten aikuisille sopiva. Kirjassa tupakka ja olut tai rommitoti esiintyvät aika moneen otteeseen ja pelottavia tapahtumia riittää matkan varrella. Vanhemmat lukijat viihtyvät varmasti kirjan parissa, mutta ihan pikkuisille en tätä välttämättä lukisi.

Paikoin kirja oli myös oikein hauska. Tykkäsin paljon!

http://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpg

2 kommenttia:

 1. Mukavia arvioita kirjoista!

  Tove Janssonin syntymäpäivää vietetään tietääkseni vasta elokuussa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ahaa, en tiennyt tarkkaa päivämäärää, muuta kuin sen että tänä vuonna on juhlavuosi 100-vuotissynttäreiden kunniaksi :)

   Poista