tiistai 3. kesäkuuta 2014

L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 1968
Sivuja: 281
Alkuteos: Anne of Green Gables (1908)
Suomentanut: Hilja Vesala

Siinä tuli joku vieras teille, muuan pikku tyttö. Hän istuu tuolla pärekasalla. Pyysin häntä menemään naisten odotushuoneeseen, mutta hän ilmoitti istuvansa mieluummin tuolla. Ulkona on kuulemma - kuinka se taas olikaan - vapaampaa liikkuma-alaa havaintojen tekemiselle. Aika pakkaus se tyttö, saattepa nähdä.

Pitkästä aikaa jotakin uutta arviorintamalla!

Monet ovat ahmineet Montgomeryn tyttökirjoja nuoruudessaan tai lapsuudessaan, mutta minulta ne ovat jostain kumman syystä jääneet kokematta. Nyt ajattelin kuitenkin korjata tilanteen ja vihdoin lukea tämän klassikon!

Juoni lyhyesti: Avonleahissa asustavat sisarukset Marilla ja Matthew Cuthbert ovat päättäneet ottaa orpokodista pojan asumaan luokseen. He odottelevat poikaa innolla, mutta järkytys on suuri kun orpokoti lähettääkin heille pojan sijasta vauhdikkaalla mielikuvituksella varustetun 11-vuotiaan tytön, Anna Shirleyn, joka tykkää etsiä sukulaissieluja ja inhoaa punaista tukkaansa. Pienoisen pähkäilyn jälkeen Cuthbertit antavat Annan jäädä, mikä myöhemmin osoittautuukin varsin hyväksi ratkaisuksi.

Tykkäsin kirjassa etenkin siitä, että se on niin ajaton. On jotenkin kiva ajatella, että oma äiti tai jopa mummo on saattanut lukea tätä nuoruudessaan. Luultavasti myös nykyään monet tytöt viettävät mielellään aikaansa Anna-sarjan parissa. Vaikka ajat ovat muuttuneet suhteellisen paljon, on mukavaa asettua hetkeksi vanhanaikaiseen maalaismiljööseen Annan ja muiden hahmojen kanssa.

Lisäksi Anna on ihanan mielikuvituksekas hahmo. Hänen ja muiden lasten leikeistä muistuu mieleen oman lapsuuden tunnelma ja se, kuinka jännittäviä esimerkiksi teekutsut (tai teekutsuleikit) olivat silloin. Annalla on mitä hulvattomimpia juttuja ja ajatusketjuja sekä hauskoja sanavalintoja (elämäni traagisin pettymys). Joidenkin mielestä Annan "jaarittelut" saattavat mennä ärsyttävyyden puolelle, mutta minusta ne ovat mukavia ja inspiroivia. Monessa Annan puheenvuorossa voi tajuta jotakin uutta maailmasta.

Katsokaahan tuota merta, tytöt, hopeanhohdetta ja varjoja ja ihmeellisiä heijastuksia. Emme voisi nauttia sen kauneudesta enempää, vaikka meillä olisi miljoonia dollareita ja säkeittäin timantteja.

Kirjan kieli on myös vanhahtavuudessaan piristävää luettavaa, ja jotkin ilmaisut hieman huvittaviakin nykyajan ihmisen silmissä.

Kirjassa on monta hauskaa sattumaa ja yllättäviä tapahtumia, joten aika ei käy pitkäksi. Hahmot ovat mielenkiintoisia - on muun muassa utelias rouva Lynde, lempeä rouva Allan sekä hyviä ystäviä ja vähän ärsyttävämpiäkin luokkatovereita. Toisaalta esimerkiksi Gilbert-kuvio on hieman ennalta-arvattava, mutta en pitänyt sitä häiritsevänä. Erilaiset hahmot, maisemakuvaukset (ihania!!) sekä teekutsujen ja muiden tapahtumien kuvailu luovat mielenkiintoisen kuvan Avonleahista. Jos johonkin kirjalliseen paikkaan haluaisin muuttaa, olisi Avonleah varsin hyvä vaihtoehto. Sinne vaan rennosti oleilemaan kaiken sen vihreyden keskelle.

Olisin varmasti tykännyt Anna-sarjasta myös nuorena, joten vähän harmittaa, etten jo silloin näihin tajunnut tarttua. Tykkäsin Annan seikkailuista nyt parikymppisenä kuitenkin tosi paljon, ja aion varmasti lukea seuraaviakin osia. On kunnioitettavaa, että Montgomery on tehnyt tähän niin monta jatko-osaa, sillä on aina mukavaa seurata, kun päähenkilö kasvaa ja kehittyy ja muitakin henkilöitä ilmaantuu mukaan.

http://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti