tiistai 31. joulukuuta 2013

Marjane Satrapi: Persepolis

Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2004
Sivuja: 155
Alkuteos: Persepolis 1–2 (2000–2001) 
Suomentanut: Taina Aarne

Persepolis on omaelämäkerrallinen sarjakuvateos, joka kertoo kirjailijan lapsuudesta Iranin vallankumouksen aikana.

Kansalaisille on kova paikka tottua uusiin sääntöihin, kun esimerkiksi huntua täytyisi alkaa käyttää. Marjanen lähipiiriin kuuluu paljon ihmisiä, jotka vastustavat näitä uusia sääntöjä ja osallistuvat mielenosoituksiin. Ei ole ollut helppoa elää tuon ajan Iranissa: kansalaisia on mielipiteidensä vuoksi vangittu, jopa kidutettu ja teloitettu. Marjane alkaa jo koulussa kapinoida uusia säännöksiä vastaan, ja on itsekin vähällä joutua pidätetyksi. Rangaistusten uhallakin hän pitää punk-henkisiä vaatteita ja vanhemmat salakuljettavat hänelle ulkomailta bändien julisteita.

Tästä aiheesta oli kiinnostavaa lukea sarjakuvan muodossa. Mieluummin haalin tietoa asioista näin omaelämäkerrallisessa kerrontamuodossa kuin tietokirjoista. Etenkin lapsen näkökulma asioihin oli mielenkiintoinen. Hirveiden tekojen sekaan mahtui myös huumoria, ja pidin kirjasta kovasti. En voi sanoa olevani Iranin vallankumouksen asiantuntija nytkään, mutta ainakin tiedän siitä enemmän kuin ennen teoksen lukemista.

http://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpg


Nyt onkin kaikista sarjakuvahaasteen kirjoista blogattu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti