maanantai 2. syyskuuta 2013

Tomi Kontio: Keväällä isä sai siivet

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2000
Sivuja: 261

Isä levitti valtavat öljyä tihkuvat siipensä. Hän ravisteli niitä hiukan, että höyhenet oikenisivat. Jokaisella heilautuksella kuului kitinää ja natinaa ja oli vaikea uskoa, että isä pystyisi pysymään ilmassa noilla nukkavieruilla, tahmeilla ja kirskuvilla siivillä. Sitten hän hyppäsi aukkoon.

Ylläoleva kohta jäi elävästi mieleeni silloin, kun ala-asteen opettajamme yli kymmenen vuotta sitten luki meille tätä kirjaa. Syvempi tarkastelu osoitti, että kirja on saanut myös Finlandia Junior -palkinnon. En kyllä muista, lukiko opettaja meille tätä koskaan loppuun asti, sillä loput tapahtumat eivät kuulostaneet tutuilta. Päätin kuitenkin metsästää kirjan käsiini ja lukea mieleen jääneen alun vuoksi.

Tomi ja Timo Kokko ovat kaksoset, jotka joutuvat kokemaan hyvin kummallisia asioita. Kaikki alkaa siitä, kun heidän isänsä kertoo pojille Austraasiasta ja siinä samassa levittää siipensä ja lentää koristealtaan pohjaan avautuneeseen maisemaan. Hämmentyneet pojat joutuvat poliisin kuulusteltaviksi ja kohta pakenevat erilaisilla kidutuskeinoilla uhkailevaa poliisia. Poikien palatessa ketään ei näy enää missään - ei isää, ei äitiä, ei siskoa. Lopulta pojat joutuvat Huostolaan, epänormaaleja asioita nähneiden lasten sijoituspaikkaan, jota johtaa kamala Raakel Vastapöksy. Huostolassa poikia vastassa on rankkaa työntekoa sekä ankara kuri ja järjestys. Huostolasta on ilman muuta paettava, sen pojat tajuavat heti ensimmäisten päivien aikana, mutta kuinka se tapahtuu kun jotkut lapsetkin ovat liittyneet Raakelin "joukkoihin" helppojen tehtävien toivossa ja raportoivat eteenpäin muiden lasten tekemiä rikkomuksia? Lisäksi Tomi ja Timo joutuvat eri ryhmiin, eivätkä pääse kommunikoimaan keskenään.

Pojat ystävystyvät muihin lapsiin, jotka haluavat pois Huostolasta, ja pian lapset alkavat yhdessä kehitellä pakosuunnitelmaa. Samalla he saavat lisää tietoa Austraasiasta ja tapaavat erikoisia taitoja omaavia hahmoja. Myös vastoinkäymisiä tuntuu satelevan, mutta kekseliäät lapset taistelevat viimeiseen asti päihittääkseen Vastapöksyn.

Luin kirjaa välillä ihan sydän kurkussa. Mielessäni vilisi kysymyksiä: pääsevätkö he pakenemaan? keihin voi luottaa? eihän raakel huomaa viime tipassa, mitä lapset aikovat? pääseväthän he pakenemaan, pääseväthän?? Uskon siis, että kohderyhmäkin pitää tarinaa varsin jännittävänä.

Kirjan kieli on ihanan kirjavaa ja kekseliästä. Kontio on päästänyt mielikuvituksensa valloilleen, mikä on hieno asia etenkin fantasiakirjallisuudessa. Lapsiin ja nuoriin tehoaa varmasti esimerkiksi eri ryhmien nimet, joita olivat muun muassa Kikkareet, Kököt ja Tuhnut. Lapsia naurattaa (ja joitain ehkä pelottaa) varmasti myös Raakelin puheenvuorot, joista näyte tässä: Ggggrrr...Te pernaruton sulattamat imusolmukkeet, järjestelmän viholliset... Ööööörrggh... Pulloonpieraistut penikat... Navettapahnan aliset hajugeneraattorit, te, te, te... Kontion kekseliäät leikittelyt kielellä ja hauskat hahmot (on teleskooppijalkaa ja sähköä itseensä varastoivia pikkupoikia) viihdyttävät varmasti kaiken ikäisiä lukijoita. Tapahtumat etenevät suht nopeasti, eikä lukija tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Minä ainakin viihdyin kirjan parissa ja saatan myös jatko-osat lukaista.

http://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-OOHeB8kUurM/Tv3RAsYpzDI/AAAAAAAAAB4/zlA4wyPLfvw/s1600/star.jpg

2 kommenttia:

 1. Minäkin luin tätä kymmenisen vuotta sitten, ääneen tyttärille. Sinnä taisi kyllä käydä niin, etten saanut lukea kirjaa loppuun asti, vaan malttamattomat lukivat sen itse. Tykkäsin myös.

  Vähän samanlaista kekseliäisyyttä on myös Tomi Kontion runoissa, oletko lukenut niitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole Kontion runoja vielä lukenut, mutta voisi kyllä niihinkin tutustua tämän perusteella :)

   Poista