keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Day 24 – A book that you wish more people would’ve read

Voisin herättää tämänkin haasteen jälleen henkiin...
Kerran kirjastossa päätin etsiä käsiini jo pitkään mielessä pyörineen teoksen. Kyseessä on siis maailmanlaajuisesta kuvahankkeesta syntynyt valokuvateos, Päivä maailmassa, johon on koottu 1000 valokuvaa, jotka erilaiset ihmiset erilaisissa elämäntilanteissa ovat ottaneet eri puolilta maailmaa. Yksi sama tekijä kaikilla kuvilla kuitenkin on: ne ovat otettu saman päivän aikana.

Tämä opus on melkoinen tiiliskivi, mutta valtavan mielenkiintoinen sellainen. Kuvia tekee mieli jäädä tuijottamaan, ja haluaisinkin tämän juuri siitä syystä omaan hyllyyni. Valokuvia on otettu kaikenlaisista arki- ja juhlapäivän tilanteista - on kuvia häistä, aamupalasta, ruuhkaisesta jättimarketista, päivällisestä, rauhallisesta teehetkestä... Kuvista näkee, kuinka erilaiset asiat voivat saada ihmisen onnelliseksi. Esimerkiksi ylläolevan kuvan tarina on, että niinkin pieni asia kuin suurennuslasin antaminen lapsiporukalle oli saanut aikaan valtavasti iloa ja naurua (tuo kuva on yksi suosikeistani koko kirjassa, iloisuus tarttuu katselijaankin!).
Koska kirjassa esiintyy kuvia jokaisesta maailmankolkasta, syntyy pakosti myös kontrastia kuvien välille. Yksi hyvä esimerkki on tuo ylläoleva kuva, joka todella pysäytti. En usko, että kuvat on aseteltu sattumalta noin. Kuvia katsoessa alkaa miettiä, miten hullulta näyttää tuon oikeanpuoleisen kuvan huoneen tavaranpaljous tuohon toiseen, aika ankean näköiseen, olosijaan verrattuna. Väistämättä tulee mieleen, että mihin tuo tyttö kaikkea tuota tavaraa tarvitsee. Rupesi sitten ärsyttämään yleisestikin länsimaalainen (eli myös oma) materian paljous - myönnän, että minullakin on niiin paljon turhaa tavaraa, ja hetken ajan teki mieli heittää kaikki pois.. Kuulostaapa nyt negatiiviselta, mutta koetan vain pukea sanoiksi sitä, kuinka voimakkaan reaktion jotkin kuvista saivat aikaan. Kaikin puolin vaikuttava 'luku'kokemus ja siksi olenkin sitä mieltä, että kaikkien kannattaisi tähän tutustua. Mielenkiintoisuutensa lisäksi se saattaa avata silmiä erilaisuudelle ja muille ajattelu- ja elämäntavoille.

2 kommenttia: