torstai 15. elokuuta 2013

Zeina Abirached: Pääskysen leikki

Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2011
Sivuja: 186
Alkuteos: Mourir partir revenir. Le jeu des hirondelles (2007)
Suomentanut: Aura Sevón

Tänä vuonna päätin tutustua enemmän sarjakuviin ja niinpä osallistun sarjakuvahaasteeseen.

Ensimmäinen haasteeseen lukemani kirja on Zeina Abirachedin Pääskysen leikki. Kirjailija kertoo omasta lapsuudestaan Libanonin sisällissodan keskellä. Elämä onkin vaarallista; ainut varmasti turvallinen paikka on Zeinan perheen eteinen, jonne myös naapureilla on tapana tulla pommitusten alkaessa. Kaduilla liikkuu tarkka-ampujia, joten ulos ei parane turhaan mennä ja siellä täytyy liikkua erityisen varovasti.

Kirjassa odotellaan kertojan kyläilevien vanhempien saapumista takaisin kotiin lasten luokse. Odotuksen aikana naapurit ja ystävät tulevat suojaan eteiseen. Vaikka odotus on piinaavaa, on havaittavissa jonkinlainen yhteishenki. Tuntuu, että kaikesta selviää kunhan vain ei joudu olemaan yksin. Kirjassa tavataan erilaisia, mielenkiintoisia persoonia.

Pari esimerkkisivua kirjan graafisesta annista:


Kirjailija on onnistunut vangitsemaan tunnelman kirjan sivuille. Piinaava odotus on aistittavissa, samoin riemu kun jotain iloista välillä tapahtuu. Ääniefektien kuvaukset (kuten juuri ylläolevissa kuvissa näkyvät 'papapapapa' ja 'jeeee') ja niiden voimistuminen kuva kuvalta ovat hauskoja. En kuitenkaan päässyt niin sisälle tähän teokseen kuin olisin halunnut, en tiedä enkö sitten lukenut kunnolla ajatuksen kanssa vai mikä oli ongelmana. Aihe on kuitenkin kiinnostava, mutta minulle ei jäänyt oikein mitään mieleen jälkikäteen, lukukokemus jäi jotenkin pinnalliseksi. Ehkä vika on vain minussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti