keskiviikko 21. elokuuta 2013

Ulli Lust: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä

Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2013
Sivuja: 462
Alkuteos: Heute ist der letzte Tag vom Rest deines Lebens (2009)
Suomentanut: Hannele Richert

Otin tämän elämäkerrallisen sarjakuvaromaanin osaksi tämän vuoden sarjakuvahaastetta. Vaikka aluksi kirjaan tarttuminen takelteli ja lukeminen jumitteli, niin onneksi luin loppuun asti!

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1980-luvulle. Erittäin punk- ja kapinahenkinen Ulli ja hänen ystävänsä Edi päättävät lähteä kotimaastaan Itävallasta Italiaan reissaamaan - tietenkin vanhempien tietämättä ja ilman rahaa tai passeja. Tytöt liftaavat rohkeasti ja ylittävät rajan jalan, mikä on kovin vaikeaa ja tarkasti valvottua. Melkoinen seikkailu reissusta kehkeytyykin. Jotkut tapahtumat ovat todella järkyttäviä - sellaisia, joita ei toivoisi kenenkään kokevan, vaikka kuinka paljon seikkailun- ja kokeilunhalua löytyisi. Matkan varrella tytöt joutuvat muun muassa ystävällisiltä tuntuvien miesten hyväksikäyttämiksi, eikä enää voi tietää keneen voi luottaa ja keneen ei (tässä tarinassa luotettavat tyypit olivat ehkä 1/100). Lopulta tytöt päätyvät tekemisiin jopa mafian kanssa.

Vaikka alussa lukeminen takelteli, jossain vaiheessa uppouduin kirjaan täysin. Kaikessa rajuudessaan kirja oli oikein mielenkiintoinen - ajatuksena roadtrippailu on kiva, mutta en kyllä omalle kohdalleni (enkä kellekään muullekaan) ihan noin rajua reissua haluaisi. Teoksesta välittyi hienosti matkan tunnelma, milloin ahdisti ja milloin koettiin iloisiakin hetkiä. Lukiessa tuntui hurjalta, että joku on oikeasti kokenut nämä asiat, sillä tämä perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin nuorena.

Alla pari esimerkkiaukeamaa:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti