torstai 15. elokuuta 2013

Sergei Dovlatov: Matkalaukku

Kustantaja: Idiootti
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 169
Alkuteos: Suitcase / Чемодан / Cemodan (1986)
Suomentanut: Pauli Tapio

Suljin laukun. Naftaliinipallot pyörivät kumeasti sen sisällä. Monenkirjavat esineet lojuivat keittiön pöydällä. Siinä oli kaikki, mitä olin kolmessakymmenessäkuudessa vuodessa saanut koottua, koko kotimaassa vietetyn elämäni aikana. Mietin, tässäkö on kaikki. Ja vastasin: kyllä, tässä on kaikki.

Phuuh, vihdoin kirjoitan tästä blogistanian ensimmäisellä yhteisellä lukumaratonilla lukemastani kirjasta! Eihän tuosta olekaan kuin kuukausi aikaa..

Sergei Dovlatov löytää kaapistaan matkalaukun. Laukun sisältö koostuu tavaroista, jotka vuosia aiemmin ovat muodostaneet miehen koko elämän; suomalaiset kreppisukat, puolue-eliitin puolikengät, säädyllinen kaksirivinen puku, upseerinvyö, Fernard Légerin takki, popliinipaita, talvilakki sekä autonkuljettajan hansikkaat. Kertoja alkaa muistella tavaroihin liittyviä tapahtumia ja sitä, miten ne päätyivätkään juuri hänelle. Kirjan jokaisessa luvussa kerrotaan yhden tavaran tarina.

Tämä pieni kirja oli kyllä oikein mukavaa luettavaa. Huumoria löytyi, eikä teksti ollut turhan raskasta maratonilla luettavaksi. Oli hauska lukea, mitä kautta kaikki nuo tavarat olivat kertojalle päätyneet. Jostain syystä erityisesti mieleeni jäi puolue-eliitin puolikenkien tarina. Aloin myös miettiä, mitä itse ottaisin mukaan, jos saisin viedä vain yhden matkalaukun (tosin tässä kirjassa olisi saanut ottaa mukaan kolme laukkua - Dovlatov vaan huomasi, että kaikki mahtuivatkin yhteen). Näin muuton kynnyksellä ainakin huomasin, että tavarani tarvitsevat hieman enemmän tilaa kuin pari matkalaukkua... Kaiken kaikkiaan pidin kirjasta ja aion ehdottomasti lukea muutakin kyseiseltä herralta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti