sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Stephen Chbosky: Elämäni seinäruusuna

Kustantaja: Basam Books
Julkaisuvuosi: 2010
Sivuja: 235
Alkuteos: The Perks of Being A Wallflower (1999)
Suomentanut: Jussi Korhonen

"Hän on aikamoinen, vai mitä?"
Bob nyökkäsi. Sitten Patrick sanoi jotain, mitä en varmasti unohda koskaan.
"Hän on seinäruusu."
Ja Bob nyökkäili innokkaasti. Koko huone nyökkäili. Ja minä aloin hermostua niin kuin Bob, mutta Patrick ei antanut minun hermostua liikaa. Hän istui viereeni.
"Sinä näet asioita. Sinä pysyt hilijaa niistä. Ja sinä ymmärrät."
En tiennyt, että muut ihmiset ajattelivat minusta mitään. En tiennyt, että he tarkkailivat. Istuin kellarin lattialla ensimmäisissä oikeissa bileissäni Samin ja Patrickin vieressä ja muistin, että Sam esitteli minut Bobille ystävänään. Ja muistin, että Patrick oli tehnyt saman Bradille. Ja rupesin itkemään. Eikä kukaan huoneessa katsonut minua oudosti sen takia. Ja sitten rupesin todella itkemään.

Charlie on 15-vuotias poika, lukion ensimmäisellä luokalla. Hän on herkkä, omalaatuinen ja älykkäämpi kuin muut ikäisensa ja tykkää esimerkiksi lukea paljon. Hän on kuitenkin hiljainen ja ujo 'seinäruusu', jolla ei paljoa kavereita ole. Charlie on se, joka huomaa ja tietää kaikista kaiken, mutta jota itseään ei monikaan noteeraa. Charlie haluaisi kuitenkin elää enemmän ja pian hän tutustuukin Patrickiin ja Samiin, joista tulee hänen kaksi parasta ystäväänsä. Lisäksi hän tutustuu uusien ystäviensä kautta joihinkin muihin nuoriin, ja pian onkin edessä elämän ensimmäiset bileet ja päihdekokeilut. Vaikka Charlie on älykäs esimerkiksi kirjojen suhteen, ei hän ole kovin hyvä ihmissuhteissa, ja muun muassa tyttöjen kanssa oleminen aiheuttaa päänvaivaa. Charlie alkaa kuitenkin osallistua erilaisiin asioihin, esimerkiksi juuri bileisiin ja oppilaiden esittämään The Rocky Horror Picture Show -näytelmään. Menneisyyden karut tapahtumat kuitenkin varjostavat Charlieta, mistä saattaa johtua hänen ajoittainen paniikkinsa ja epätavallinen käytöksensäkin.

Kirja muodostuu Charlien kirjeistä, joten se oli melko nopeasti luettavaa. Yllätyin ensimmäisillä sivuilla, kun kirjoitustyyli oli hiukan naiivia, ja heti tuli mieleen, onko pojalla jotain vialla elämässään. Aluksi naiivius ärsytti, mutta siihen kyllä tottui, varsinkin kun Charlien luonne ja menneisyys alkoivat paljastua ja siten pojan naiiviuteen alkoi tulla syitä. Lopussa olin ihan haltioissani Charlien hahmosta, hän on niin huomaavainen ja mukava muita kohtaan. Varmaankin juuri siksi, että hän 'tarkkailee' ihmisiä enemmän kuin muut. Muutkin henkilöt olivat mielenkiintoisia ja heistä sai mukavasti tietoa Charlien kertoman perusteella. Tykkäsin kirjasta etenkin lopussa ja voisin suositella sitä varsinkin nuorille luettavaksi.1 kommentti:

  1. Luin tämän viime syksynä nopeasti yhdessä päivässä, ja pidin todella paljon.

    VastaaPoista