lauantai 1. joulukuuta 2012

Markus Zusak: Kirjavaras

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2008
Sivuja: 558
Alkuteos: The Book Thief (2005)
Suomentanut: Pirkko Biström

"Taivas on tänään sininen, Max, ja siellä on iso pitkä pilvi ja se on venynyt köyden näköiseksi. Sen päässä aurinko on kuin keltainen reikä..."
Sillä hetkellä Max ymmärsi, että vain lapsi saattoi antaa hänelle sellaisen säätiedotuksen. Hän maalasi seinään pitkän, tiukille solmuille vedetyn köyden ja sen päähän pisaroita tippuvan keltaisen auringon, aivan kuin sinne olisi voinut sukeltaa suoraan sisään. Köysimäisen pilven päälle hän piirsi kaksi hahmoa - laihan tytön ja riutuneen juutalaisen - jotka kävelivät kädet tasapainon vuoksi levällään kohti pisaroivaa aurinkoa.


Ostin tämän kirjan joskus kirpparilta yhden euron hintaan, enkä kadu ostostani ollenkaan. Heti alussa on todettava, että tämä on paras kirja, jonka olen viime aikoina lukenut.

Ennen lukemisen aloittamista tiesin kirjasta vain, että päähenkilö on nuori saksalainen tyttö Liesel Meminger, joka lukee toisen maailmansodan aikaan muille pommisuojassa. Kirjaan mahtuu paljon muutakin, mutta koska ne muut jutut tulivat yllätyksenä minulle, taidan jättää ne tekstinäytettä ja paria juttua lukuunottamatta kertomatta muillekin (vaikka takakansikin ehkä paljastaa enemmän, mutta en tainnut sitä niin ajatuksella lukea). Oli ihan mukava edetä tarinassa, kun ei tiennyt paljoa etukäteen.

Kirjavaras on erittäin surullinen kirja (ja sitä vielä pahentaa se, että sota ja keskitysleirit ovat olleet olemassa oikeastikin), mutta myös erittäin kaunis. Tykkäsin kerronnasta, vaikka alussa kesti hetken, ennen kuin totuin siihen, sillä se oli jokseenkin erilaista kuin muissa kirjoissa. Yhtään kertaa ei tullut tuntemusta, etten jaksa lukea loppuun (mikä on paras tunne, tai no itse asiassa tuntemattomuus). Kirjan kertoja on Kuolema, mikä tuo myös mielenkiintoisuutta ja erilaisuutta kirjaan. Mukava lisä ovat myös piirrokset, joita sivujen seassa välillä näkyy. Tarinaan jää myös jonkin verran aukkoja, joissa lukija saa vähän itse käyttää aivojaan.

Tämä kirja kolahti minulle, ja se on viisi tähteään ansainnut. Suosittelen lämpimästi kaikille.

 

P.S. Oli pakko mennä kuvailemaan kirjaa takapihalle, olin niin innoissani kun vihdoin tuli lunta! Lumen mukana tuli mieletön joulumieli, varsinkin kun kävin tässä äsken iltahämärissä kävelemässä ympäri asuinseutuani.. Ihana oli katsella jouluvaloja ja miettiä jouluisia ajatuksia :) on se jännä, miten lumen tultua tulee heti paljon jouluisempaa. Nyt tekisikin mieli lukea Dickensin Saiturin joulua, mutta taidan kuitenkin jatkaa Rosa Liksomin Hytti nro 6'tta, jotta saan sen ajallaan palautettua kirjastoon, pikalaina kun on.

3 kommenttia:

 1. Ihanaa, että sinäkin pidit tästä! Itse luin tämän reilu vuosi sitten ja ihastuin myöskin kovin. Kirjateemaiset kirjat ovat ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oon ihan samaa mieltä, kirjateemaisia kirjoja on kiva lukea :)

   Poista
 2. Mulla on tämä kirja just nyt luettavana. Tykästyin kans heti. Jotenki.. erilainen kirja.
  ja kirppikseltä minäkin tämän nappasi. löytö. :)

  www.lizzutin.blogspot.fi

  VastaaPoista