tiistai 11. joulukuuta 2012

Charles Dickens: Saiturin joulu

Kustantaja: Kirjalito
Julkaisuvuosi: 2008
Sivuja: 159
Alkuteos: A Christmas Carol (1843)
Suomentanut: Antti Autio
Kuvittanut: P.J. Lynch

"Olen tullut varoittamaan sinua ja kertomaan, että sinulla on vielä mahdollisuus välttää minun kohtaloni. Mahdollisuus, jonka minä sinulle tarjoan, Ebenezer." "Sinä olitkin aina hyvä ystävä" Scrooge sanoi. "Tuhannet kitokset!"
"Saat piinaksesi kolme henkeä", haamu jatkoi.
Scroogen mieli valahti melkein yhtä matalaksi kuin haamun hetkeä aiemmin.
"Siinäkö on mainitsemasi mahdollisuus?" hän kysyi horjuvalla äänellä.
"Siinä."
"Tai... taidanpa sittenkin jättää sen väliin", Scrooge sanoi.
"Ilman henkien vierailuja et pääse pois polulta, jota minäkin kuljin", haamu sanoi. "Ensimmäistä voit odottaa, kun kello huomenna lyö yksi."

Nyt on vihdoin luettu tämä jouluklassikko!

Ebenezer Scrooge vihaa joulua. Hän ei näe mitään syytä toivottaa ihmisille iloista joulua, eikä hän ylipäätään oleile paljoa muiden kanssa. Hyväntekijät yrittävät usein saada Scroogea antamaan köyhille rahaa, mutta turhaan - Scroogen rahat eivät muille tipu. Kirjurilleenkin hän antaa vain muutaman sillingin viikossa.

"Iloista joulua, eno! Ja Jumalan siunausta!" hilpeä ääni huikkasi. Se kuului Scroogen sisarenpojalle, joka ryntäsi sisään niin vikkelästi, ettei Scrooge ehtinyt muuta varoitusta saadakaan.
"Pah!" hän tokaisi. "Humpuukia!"

Scroogelle kuitenkin ilmestyy hänen menehtyneen ystävänsä - tai ainakin liiketoverinsa -  haamu, joka kertoo omasta kohtalostaan kahlittuna haamuna. Scroogella on mahdollisuus välttää kohtalo, mutta vain jos hän muuttaa suhtautumistaan ja asennoitumistaa niin jouluun kuin muihin ihmisiinkin. Ensimmäisen hengen lisäksi luvassa on kaksi muuta, jotka vuorollaan yrittävät saada Scroogea näkemään asioita uudesta näkökulmasta. He näyttävät Scroogelle välähdyksiä tämän omasta lapsuudesta, muiden perheiden iloisista jouluista ja mahdollisesta tulevaisuudesta, jonka voisi vielä välttää. Vähä vähältä Scroogen suhtautuminen alkaa muuttua, ja lopulta hän on ihan eri ihminen kuin ennen henkien ilmestymistä.

"En tiedä, mitä tekisin!" hän hihkaisi äänellä, joka kaikui samalla kertaa niin naurua kuin nyyhkettäkin, ja sotkeutui perusteellisesti sukkiinsa. "Olen kevyt kuin höyhen, onnellinen kuin enkeli ja hilpeä kuin koulupoika. Olen pyörällä päästäni kuin juopunut mies. Iloista joulua kaikille! Onnellista uutta vuotta koko maailmalle! Hei vain! Hep! Hurraa!"

Henkien jälkeen uusi, iloinen Scrooge pysyy: Hänestä tuli niin hyvä ystävä, isäntä ja ihminen, että koko kaupungista ei löytynyt hänen veroistaan eikä löytynyt mistään muustakaan kaupungista, kylästä tai kauppalasta koko hyvässä maailmassa. Paluuta vanhaan, saitaan ja tuittupiposeen mieheen ei ole.

Pidin tästä 1800-luvun puolivälin kirjasta paljon. Vaikka tiesin, miten tarinassa tulee käymään, ei se nyt niin ennalta-arvattava ollut kuin voisi ajatella. Scrooge kuitenkin yritti vielä alussa hanata henkiä vastaan ja pysyä entisenä itsenään. Henkijuttu oli todella nerokas! Lisäksi Lynchin kuvitukset olivat tähän kirjaan oikein sopivia. Ei ole oikein mitään syytä, miksi en antaisi tälle viittä tähteä, mutta minulta viisi tähteä saavat ainoastaan ne tosi harvat ja valitut, ihan parhaat kirjat. Mutta ei Saiturin joulua turhaan kehuta!


5 kommenttia:

 1. Olen lukenut tämän aiemmin (ja pidin), mutta tämä kuvitettu versio olisi aika ihana lisä kirjahyllyyn.

  PS. Ihania pipareita! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tämä ihana hankkia omaan kirjahyllyyn, minäkin luin kirjastosta lainattuna. Kiitos! :D Tänä jouluna innostuttiin tekemään vähän psykedeelisiä Nuuskamuikkusia..

   Poista
 2. Minä ostin tämän nyt DVD:nä vaikka olen kyllä katsonut aikanaan tyttäreni kanssa. Hyvä!

  VastaaPoista
 3. PS. Jos muistat, niin vinkkaa minulle, kun olet postannut Kirotun Istanbulin: Kiinnostaa! En aina ehdi huomata kaikkea, mikä kiinnostaa;-)

  Lumenkaunista joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä katsonut tästä tehtyä elokuvaa, mutta vois kyllä nyt kun on kirjankin lukenut :)

   Ja joo yritän muistaa vinkata sulla kirjoiteltuani Istanbulista :)

   Poista