sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2010
Sivuja: 298
Alkuteos: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2008)
Suomentanut: Jaana Kapari-Jatta

Pian on kevät. Minulla on melkein lämmin auringonläikässäni. Ja kadun varressa - nyt en siirrä katsettani pois - muuan mies maalaa parsitussa villapaidassaan oveaan taivaansiniseksi. Kaksi pikkupoikaa, jotka ovat piesseet toisiaan kepeillä, pyytävät päästä auttamaan. Mies antaa kummallekin pikkuisen pensselin. Eli ehkä sota sittenkin loppuu.

Kirja kirjeenvaihdosta, ystävyydestä ja sodan aiheuttamista järkyttävistä kohtaloista. Juliet Ashton saa kirjeen tuntemattomalta mieheltä Guernseylta ja siitä lähtien hän on tiiviissä kirjeenvaihdossa Guernseyn asukkaiden kanssa. Kirjeissä kerrotaan erilaisia tarinoita pääosin sodan ajalta: kuinka kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville syntyi ja mitä tapahtui guernseylaisille. Kirjassa on sekä älyttömän surullisia tarinoita että ihania, hymyilyttäviä kertomuksia.

Kirja oli mielenkiintoinen, mutta ei kuitenkaan mikään paras. Tykkäsin, mutta en ehkä lue tätä enää toista kertaa, joten pistän omistamani pokkarin kiertoon. Vaikka kirja on kirjemuodossa, lukija oppii tuntemaan tarinan henkilöt tosi hyvin. Kirjaa lukiessani minunkin rupesi tekemään mieli kirjoittaa kirjeitä, sillä jotenkin niihin saisi mahdutettua erilaisia tarinoita ja tunnelmia kuin esim. internetin kautta välitettyihin viesteihin. Saisi istua ikkunan ääressä ja poimia huomioita ympäristöstä. Ehkä vielä joku päivä kirjoitan kirjeen hyvälle ystävälleni täältä Italiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti